Groenlo duurzaam

29 januari 2021

Besparen

 

Heb jij een eigen huis van vóór 1985 en is dat niet of niet goed geïsoleerd? Laat het dan isoleren. Alleen al een goed uitgevoerde spouwmuurisolatie geeft een besparing van 20 tot 40% in de energiekosten. Ook dak, ramen en vloeren kunnen geïsoleerd worden. Kou en vocht in huis zijn dan verleden tijd. En jouw huis is meteen méér waard.

Ga naar Home (energieloketachterhoek.nl) en lees hoe een energiecoach jou adviseert en jou  alle werk uit handen neemt bij het zoeken van goede bedrijven die de klus voor een nette prijs klaren. En ze regelen ook de subsidieaanvraag die kan oplopen tot 20% .

Vrijwillige energiecoach vergroot actiebereidheid woningeigenaren om te verduurzamen

14 oktober 2020

Huiseigenaren nemen sneller energiebesparende maatregelen na een bezoek van een vrijwillige energiecoach, zo blijkt uit kwalitatief onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door I&O Research. Met de tips uit het persoonlijke gesprek met de energiecoach versnellen huiseigenaren hun plannen om bijvoorbeeld de woning te isoleren of zonnepanelen te plaatsen.

Gemeenten hebben een opgave om de bestaande woningvoorraad van het aardgas te krijgen. Steeds vaker worden hiervoor ook energiecoaches ingezet: vrijwilligers die langs gaan bij woningeigenaren voor een persoonlijk adviesgesprek over energiebesparende mogelijkheden in hun woning.

Vanuit gedeelde passie en interesse

Vrijwillige energiecoaches willen zichzelf graag nuttig maken en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Ze zetten hun kennis over en ervaringen met energiebesparing graag in om klimaatverandering tegen te gaan en huiseigenaren te inspireren, zo blijkt uit het onderzoek. Op dat punt vinden de coach en de woningeigenaar elkaar. “Huiseigenaren lopen vaak al rond met ideeën om te verduurzamen en vinden in de energiecoach een klankbord. Door het enthousiasme en de bevestiging van de coach komen de plannen in een stroomversnelling en gaat de huiseigenaar eerder tot actie over”, aldus Marlon Mintjes van Milieu Centraal

Aandacht voor nazorg

Het aanbieden van nazorg aan woningeigenaren na een adviesgesprek kan mogelijk tot meer impact leiden. Uit het onderzoek blijkt dat woningeigenaren, maar ook coaches en partijen die coaches inzetten hier behoefte aan hebben. De rol van de coach stopt nu vaak na het eerste bezoek. Zo weten de gemeenten en energiecoaches niet welke energiebesparende maatregelen de huiseigenaar neemt of welke vragen er nog leven. Enkele partijen faciliteren hier momenteel al wel in en zien ook dat dit werkt en wordt gewaardeerd. Nazorg is voor woningeigenaren een goede stok achter de deur om aan de slag te gaan en het opent nieuwe mogelijkheden om (verder) te verduurzamen.

Belangrijke rol in de energietransitie

Met hun enthousiasme en versnellende werking kunnen energiecoaches en organisaties die energiecoaches opleiden en inzetten een belangrijke rol vervullen in de energie- en warmtetransitie en daarmee van grote waarde voor de gemeenten zijn. Hiervoor is goede samenwerking tussen de gemeenten, coaches en verschillende partijen noodzakelijk. Het rapport wordt aan gemeenten; VNG en het ministerie van BZK gepresenteerd. Zij kunnen met de aanbevelingen aan de slag om de energiecoaches nog effectiever in te zetten.

Meer nuttige informatie:  https://www.milieucentraal.nl/media/6226/vrijwillige-energiecoach-vergroot-actiebereidheid-woningeigenaren-om-te-verduurzamen-bijlage.pdf

Bovenstaande is een uitdaging voor mensen in onze postcoderoos gebieden. U kunt een grote rol spelen! Meld u aan voor deze uitdagende en dankbare taak.

 

Wie versterkt ons D-team?

25 oktober 2020

Onderstaande boeiende mogelijkheden komen langs!

 

"Urgenda projecten" zoeken lokale hulp Op verzoek deel ik deze oproep met jullie: Urgenda heeft in het kader van de uitvoering van de klimaatzaak een aantal bijzondere projecten lopen, waarbij hulp van energie coöperaties heel fijn is en ook kan leiden tot extra leden/klanten voor coöperaties. Urgenda heeft budget voor materiaal en ook af en toe kleine bedragen voor uren vanuit coöperaties. De projecten gaan o.a over: - 1 miljoen bomen planten - Campagne “Zet m op 60” (om CV ketels van 80/90 graden naar 60/70 te zetten: bespaar 70 euro in 30 seconden) - 25 zwembaden helpen om 15% energie te besparen (bonus voor elk zwembad dat je aanbrengt) - Energiestrijd Zorghuizen: in 1 winterseizoen 15.000 euro besparen (bonus voor elk zorghuis dat je aanbrengt) - Deuren dicht : campagne om deuren in winkels in de winter dicht te doen EN lichten uit (d.w.z. ’s nachts in kantoren etc.) - Energie neutrale woningen Marjan Minnesma legt in een zoom meeting graag meer uit over de campagnes en wat het energie coöperaties kan brengen. Deze zoom meeting staat gepland op 27 oktober aanstaande om 20:00 uur. Omdat wij zoveel mogelijk coöperaties hiermee willen bereiken aan jullie het verzoek of jullie deze uitnodiging willen delen onder jullie leden? Coöperaties kunnen zich aanmelden via info@samenom.nl voor 23 oktober, dan sturen wij na de 23e de link voor zoom aan hen door. En uiteraard kunnen er meerdere bestuursleden van coöperaties aan de zoom meeting deelnemen. Dank namens Marjan Minnesma.

CV-ketel vernieuwen,  ja of nee?

25 oktober 2020

 

Veel mensen zitten met de vraag als de oude cv-ketel kuren begint te vertonen, wat moet ik dan doen? Want je wilt geld besparen én verduurzamen. Onderzoek leert  dat meer dan de helft van de mensen eerst kijkt naar verlaging van de stookkosten. Daarnaast denkt 1/3 deel aan het milieu. Wij leven met de wetenschap dat er uiterlijk in 2050 een eind  komt aan het koken en stoken op aardgas. Voor de een klinkt dit jaartal dichtbij, voor anderen, met name ouderen ver weg. Het zal mijn tijd wel duren is bij hen veelal het argument.

Hieronder volgt een rijtje aan mogelijkheden wanneer de cv- ketel vervangen moet worden.

  1. Een zeer voordelige keus is een nieuwe cv ketel. Je bent weer 15 jaar of meer onder de pannen. Bovendien is er de hoop dat er in de toekomst goede en goedkopere oplossingen zullen komen.
  2. Een hybride warmtepomp. In bestaande bouw een duurzame oplossing.
  3. Niet zo duurzaam, maar beter dan houtkachels.
  4. Zelfstandige of all electric warmtepomp. Een duurzame oplossing voor mensen met geld.
  5. Hiermee krijg je veel warm water, maar je verwarmt je huis er niet mee.
  6. Electrische ketel. Een dure, niet duurzame keus.
  7. Infraroodpanelen, voor plaatselijke verwarming.

Bron: Eigen huis magazine, september 2020

Een product wat veelbelovend lijkt is een hightech folie dat geleverd wordt door het bedrijf Entrasol uit Neede.

De folie, verkrijgbaar op rollen van 60 cm breed is superdun, sterker dan staal en licht als een veer. Het kan zowel op de muur, achter behang of achter stucwerk worden aangebracht. Ook kan het onder vloerbedekking worden aangebracht. De folie bestaat uit koolstofdeeltjes die elektriciteit beter geleiden dan koper. Je kunt in het folie snijden of schroeven of spijkeren, de werkzaamheid heeft er niet onder te lijden.

De folie wordt met een transformator van 24 volt op spanning gebracht. Superveilig dus. De folie is instelbaar tussen de 22 en 38 graden en geeft een aangename stralingswarmte af. Afhankelijk van de isolatie van het huis wordt berekend hoeveel vierkante meter folie je nodig hebt om het huis aangenaam te verwarmen. CV-ketel en radiatoren kunnen de deur uit.

Energielabel, dit jaar nog regelen.

oktober 2020

 

Wanneer jij je huis verkoopt of verhuurt, heb je een energielabel nodig. Dit label geeft aan hoe energiezuinig jouw huis is. Het label gaat van A t/m G. Heb je een huis met veel energiebesparende maatregelen, dan scoor je een A. Met de letter G scoor je het slechts. Voor de aanschaf van een label ben je gemiddeld € 7,50 kwijt. Het label is 10 jaar geldig.

Vanaf 1 januari 2021wordt de aanschaf van dit label een stuk duurder. Het zal dan rond de € 190,00 gaan kosten. Het verschil tussen nu en volgend jaar is dat er dan een erkend deskundige aan de deur komt  die hoogstpersoonlijke komt controleren  welke energiezuinige maatregelen er zijn getroffen.

Je kunt een label aanvragen bij https://www.energielabelvoorwoningen.nl/  Met behulp van jouw DIGID-inloggegevens log jij in en beantwoord je een aantal vragen.  Na het uitzoeken van een erkend deskundige en de betaling krijg je het  definitief energielabel na een aantal dagen in de mailbox.

Energiebesparing

Waar vind ik informatie over energiebesparing ?Het Agem energieloket ( www.ennergieloketAgem.nl ) is hét energieloketvan en voor de Achterhoek om alles te weten te komen overenergiebesparing in en rondom uw woning of bedrijf. Want u kunt er alsparticulier terecht, maar ook bedrijven zijn er van harte welkom. Bent uop deze site, kijk dan ook onder de knop: Energie in mijn gemeente en ziewat gemeentes voor programma’s hebben die helpen het energieverbruiknaar beneden te brengen.

Lees meer »