Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo is ontstaan uit een burgerinitiatief met als doel een energieneutraal Groenlo te realiseren in 2025. Zonder winstoogmerk en op vrijwillige basis.

De coöperatie is opgericht op 11 januari 2016. Samen met lokale ondernemers, overheid en organisaties wordt gewerkt aan een fossielvrij Groenlo in 2025.

Bekijk hier de statuten van onze coöperatie,en hier een verklaring van een aantal begrippen uit de statuten.logo-GroenkrachtGroenlo

Het begin.

In 2014 nam Grollenaar Paul Wallerbos het initiatief bij “ideeënwerkplaats” BS22, om informatie- en discussieavonden te organiseren over het thema “Energietransitie”, oftewel de overgang van vervuilende fossiele brandstoffen neer schone en lokaal opgewekte groene energie. Samen met diverse inwoners, de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij), de gemeente Oost Gelre en lokale ondernemers als Solar Sell, Tenten Solar, Nulwoning, De Witte – Van der Heijden Architecten en de Rouwmaatgroep, werden vervolgend enige kansvolle projecten in kaart gebracht.

Nadat in Zieuwent een succesvol zonnedakproject van start was gegaan, werd eind 2015 besloten om ook in Groenlo een zogeheten Postcoderoos Project te realiseren. Daarbij kunnen inwoners die zelf geen plaats hebben voor zonnepanelen en in aangrenzende postcodes van Groenlo (7141) wonen, toch profiteren van alle voordelen van zonne-energie. Het idee voor de Energiecoöperatie Groenkracht Groenlo was geboren

.

image

Van links naar rechts de Grolse oprichters van Groenkracht: Maria Porskamp, Paul Wallerbos en Anke Sitter.

De eerste jaren.

In 2016 werden op twee daken in Groenlo (Rouwmaat/Kringloop en Gebr. Klein Gunnewiek) in totaal 750 zonnepanelen gerealiseerd, waarvan ruim 50 inwoners in en rondom Groenlo profiteren. Nog eens 350 panelen zullen begin 2018 geplaatst worden op het dak van scholengemeenschap Marianum. U kunt niet meer inschrijven, maar wel uw interesse kenbaar maken voor een eventuele volgende emissie of de overname van bestaande panelen indien beschikbaar.

De toekomst.

We willen in 2025 een energieneutraal Groenlo gerealiseerd hebben, samen met inwoners en lokale ondernemers en instanties. Daarbij is ons streven om alle energie die in Groenlo wordt verbruikt, ook in Groenlo duurzaam op te wekken. Zo denken wij de groene economie en de leefbaarheid in Groenlo een flinke impuls te geven.

 

Onze gegevens:

Coöperatie Groenkracht Groenlo U.A.

Adres: Bisschop Philip Roveniusstraat 6a, 7141 KS  Groenlo

Mail-adres: info-groenkracht-groenlo.nl

Rekeniningnummer: Regiobank   NL07 RBRB 0929 8240 59

KvK nummer: 65047788